کد مطلب:571 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:248

عاریه و ودیعه
س 1824: كارخانه ای با همه محتویاتش یعنی مواد اولیه و ابزارآلات و كالاها و اجناسی كه توسط برخی از افراد در آن به عنوان امانت سپرده شده، آتش گرفته است. آیا صاحب كارخانه ضامن آنهاست یا كسی كه مسئولیت اداره آن را بر عهده دارد؟





اگر آتش سوزی مستند به فعل كسی نباشد و كسی هم نسبت به حفظ كالاهای سپرده شده به كارخانه كوتاهی و تقصیر نكرده باشد، هیچكس ضامن آنها نیست.





س 1825: شخصی متن وصیتنامه مكتوب خود را به فرد دیگری سپرد تا آن را بعد از فوتش به فرزند بزرگترش تحویل دهد، ولی او از تحویل آن به فرزند وی خودداری می كند، آیا این كار او خیانت در امانت محسوب می شود؟





خودداری از ردّ امانت به كسی كه امانت گذار معیّن كرده است، نوعی خیانت محسوب می شود.





س 1826: در دوران خدمت سربازی لوازمی را از ارتش برای استفاده شخصی تحویل گرفتم، ولی بعد از پایان مدّت خدمت آنها را تحویل ندادم. در حال حاضر وظیفه من نسبت به آنها چیست؟ آیا ریختن پول آنها به خزانه عمومی بانك مركزی كفایت می كند.





اگر اشیایی كه از ارتش گرفته اید به عنوان عاریه بوده، واجب است عین آنها را در صورتی كه موجود باشند به مركز خدمت خود برگردانید و اگر در اثر تعدّی یا تفریط شما در حفظ آنها هر چند بر اثر تأخیر در بازگرداندن از بین رفته باشند، باید مثل یا قیمت آنها را به ارتش بدهید و درغیر این صورت چیزی بر عهده شما نیست.





س 1827: مبلغی پول به شخص امینی برای انتقال به شهر دیگری داده شده است، ولی در راه به سرقت رفته است، آیا آن شخص ضامن آن پول است؟





تا زمانی كه تعدّی و تفریط شخص امین در حفظ و نگهداری آن ثابت نشده است، او ضامن نیست.





س 1828: مبلغی از تبرّعات اهالی محل را از هیئت امناء مسجد برای تعمیر مسجد و خرید مواد لازم برای بنّایی مانند آهن و غیره، تحویل گرفتم، ولی در راه همراه با وسایل شخصی ام مفقود شد، وظیفه من چیست؟





اگر در نگهداری آن، كوتاهی و تعدّی و تفریط نكرده اید، ضامن نیستید.